10 Nisan 2015 Cuma

Kore'de Yüksek Lisans- KGSP

Herkese merhabalar!

Büyük çabalar sonucunda nihayet, Güney Kore Hükümeti’nin vermiş olduğu yüksek lisans bursunu kazandım. Öncelikle tebriklerini ileten herkese tek tek çok teşekkür ediyorum.

Biliyorum ki, Güney Kore’de eğitim almak, birçok öğrencinin hayali. Kazandığımı duyurur duyurmaz bu bursla ilgilenen öğrencilerden sayısız mesaj aldım. Tabii ki, yıllarca hazırlanılmış bir şeyi herkese tek tek anlatmak oldukça zaman alıcı bir şey. Bu nedenle bu yazımda, ilgilenen herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

En başta paylaşmak istediğim bir şey var. Bu bursu çok istediğini söyleyen ama bununla ilgili en ufak bir araştırmaya dahi girmemiş olan arkadaşların işlerinin çok zor olduğunu belirtmek istiyorum. Bir kere, seçicileri ikna etmeniz için, bu işi gerçekten istediğinizi ve bununla ilgili kapsamlı bilgi sahibi olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Lee Min Ho yerine, bir kerecik Kore’de eğitim sitelerine göz atsanız, kafanızdaki birçok sorunun cevabını bulursunuz aslında. Böyle bir tepki göstermek istemezdim ama her şeyden önce işin ciddiyetinin farkında olmalısınız.

Gelelim esas konuya.

Yüksek Lisans Burs başvurularının duyuruları, Ankara Kore Kültür Merkezi’nin (KKM) resmi sitesinde yayınlanıyor. Her sene genelde şubat ayının ikinci haftasında başvuru duyurusu yapılıyor ve başvuru süresi başlıyor. Size bir aylık bir süre tanınıyor ve bu süre zarfında gerekli belgeleri KKM’ye posta ile göndermeniz gerekiyor. Başvurma şartlarının arasında, üniversite not ortalamasının 80 ve üzeri olması başlıca kural. Ayrıca ileri yaş,  daha önce Kore’de eğitim almış olmak gibi faktörler de, başvuruya engel teşkil edebiliyor. Bu noktada başvuru şartlarının iyi okunması gerekmekte sevgili arkadaşlar.

Belgeler her sene değişmekle birlikte, genel olarak; gelecek planı, çalışma planı, özgeçmiş, sağlık belgeleri, pasaport fotokopisi, referans mektubu, dil belgeleri, aldığınız ödüller, yazdığınız tez veya yayınlamış olduğunuz makaleler, nüfus kayıt örneği, diploma ya da mezun olunacağına dair okuldan alınmış belge, transkript, lise diploması vs. şeklinde belgeler oluyor. Başvuru duyurusuyla birlikte istenen belgelerin listesi ve bunun yanında birçok ek bilgi de duyurunun içinde belirtiliyor.

Belge toplama aşamasında, tüm belgelerinizin İngilizce olması gerekiyor. Kendi yazdığınız özgeçmiş gibi metinleri kendiniz İngilizce hazırlamanızın yanında, resmi ve İngilizceye çevrilmesi gereken belgeler, yeminli tercümanlar tarafından çevrilip noter onaylı olmak zorunda. Bu aşamada tabii bir miktar para harcamanız gerekecek. Sağlık belgeleri arasında uyuşturucu testi önemli olan belgelerden biri. Ve ne yazık ki, o da paralı bir test L. Baştan söyleyeyim, bu işlemler sırasında epey bir paranız gidecek buna hazır olun.  Dil belgeleri, ödüller, makale ve tez gibi belgeler zorunlu olmayan ama puan getiren belgeler. -Yani Toefl, Ielts(İngilizce) ve Topik(Korece) gibi sınavların belgeleri zorunlu değil ama önemli. – Ayrıca tüm belgelerinizin ıslak imzalı olması gerekiyor, yani resmi belgelerin fotokopileri kabul edilmeyecektir.

Belgeleri topladınız ve duyuruda verilen adrese gönderdiniz. Mülakata gitmeye hak kazananlarının açıklandığı gün geldi. Öncelikle belirteyim ‘yalnızca hak kazananlar’ aranıyor. Tüm gün telefon beklemek çok stresli olsa da, korkmayın genelde akşamüstü telefon ediyorlar. Başvuru yapan yüzlerce belki binlerce kişinin arasından 18 kişi, belirtilen gün ve saatlerde Ankara’ya çağırılıyor.

Mülakata giderken benim tavsiyem, düzgün giyinmeniz. Bilenler bilir ben oldukça resmi ama yaşıma da uygun bir giysi ile gitmiştim. Bunun için alışveriş falan yaptım. Giysi, sizin o işe saygınızı gösterir. Mülakata gittiğimde kot pantolon, şıkır şıkır bilekliklerle gelmiş insanlar gördüm. Jüri buna ne kadar takılıyor bilmiyorum ama ben olsam çok önemserdim. Sade, koyu renkli ve resmi giysiler tercih etmeniz iyi olur diye düşünüyorum.

Mülakata hak kazandınız ise, tebrikler!

Fakat yalnızca 5-6 kişi seçilecek unutmayın. (Seçilecek kişi sayısı da zaman zaman değişebiliyor, geçen senelerde 3-5 idi.) Öncelikle, içeri girdiğinizde hal hareketlerinize dikkat ederseniz sizin için olumlu bir önyargı ile başlarlar. Bir mülakatta nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili birkaç tavsiye yazısı okumanızda fayda var diye düşünüyorum.

Heyecan, elbette olacak. Diliniz sürçecek, bazen takılacaksınız konuşurken, normaldir. Bunları en aza indirgeyip jüriyi nasıl ikna edersiniz ona odaklanmalısınız. Bir kere bölümünüzde ne kadar uzman olduğunuzu, istekli ve bilgi sahibi olduğunuzu göstermelisiniz. Eğer yüksek lisans yapacağınız alan bölümünüzden farklı bir alansa da, neden bunu istediğinize dair sağlam sebepleriniz olmalı. Sordukları sorulara takılmadan, mantıklı cevaplar vermelisiniz. Çok ilginç sorular da gelecektir. Kore yemeklerini bile sorabilirler. Ben medya öğrencisi olduğum için Kore medyasıyla ilgili sorular sordular mesela. Hem hazırlıklı gittiğim için, hem de zaten işimi çok sevdiğim için, cevaplarımda onlara istediklerinden fazlasını verdim. Normalde jüri rengini belli etmez ama entelektüel biri olduğum ve backroundumun çok güzel olduğu şeklinde iltifat bile almıştım. Bunu duyunca içimde havai fişekler patlamıştı tabii ehiehe. Her neyse, diyelim ……... bölümü okudunuz, ama **** üzerine çalışmalar yaptınız. Bunun nedenini sorduklarında onlara geçerli sebepler sunarsanız, gerçekten **** ile ilgilendiğinizi, göz boyamak için ya da süs olsun diye o işle uğraşmadığınızı kanıtlamış olursunuz.

En çok gelen sorulardan biri ‘mülakat hangi dilde?’ oluyor. Eğer resmi* dil sınavı belgeleriniz var ise, mülakatın tamamı Türkçe yapılıyor. Eğer Korece veya İngilizce bildiğinizi belirttiyseniz fakat belgeniz yoksa kesinlikle ve kesinlikle o dillerde soru sorarak bilginizi test ediyorlar. Eğer bilmiyorsanız ve bildiğinizi de söylemediyseniz, sormuyorlar fakat bu sizin için büyük ölçüde eksi puan.

Benimki çok ciddiydi ama genelde birçok kişinin mülakatı eğlenceli geçiyormuş. Gülüp eğlenmeli, rahat bir ortam oluyormuş içerde. Mülakata ikinci sırada girdiğim için herhalde, bendeyken daha ortam ısınmamıştı. Yine de gülüp eğlenmelere kanmayın, ikinci kez deneyen birçok kişi, geçen seneki mülakatlarının çok iyi geçtiğini, kazanamayınca şaşırdıklarını söylüyorlardı.

Jüri her sene değişebiliyor. Geçen sene 4 kişiyken bu sene 4 Koreli 3 Türk’ten oluşan 7 kişi vardı.

Mülakat sonuçları telefon ile bildiriliyor. Bu kez kazanmayanları da arıyorlar. Yine akşamüstüne kadar Hakan Altun modunda telefon bekliyorsunuz.

Şimdi, bana hangi belgeleri koyduğumu falan soruyorlar. Ama bu iş ne yazık ki ‘kazanan kişi ne verdiyse ben de onu vereyim kesin kazanırım’ şeklinde yürümüyor. Size bütün tabuları yıkacak bir örnek vereceğim.

Birincisi, rakiplerim arasında ikinci kez deneyen sayısız kişiden tutun, Korece tez* yazmış insanlara kadar bir sürü aday vardı. (ikinci denemede ek puan var) Yani rekabet büyük onu söyleyeyim. 

Geleyim örneğime.

Çok yakın arkadaşım, lisesini birincilikle bitirmiş, Boğaziçi öğrencisi, Samsung’da staj yapmış, Toefl ve Topik’ten çok yüksek puanlı belgeler almış, üniversitesinde Kore topluluğu kurmuş, sağlam referansları olan, yüz üzerinden iki yüz kere kazanacağına ve hak ettiğine inandığım canım arkadaşım, ne yazık ki kazanamadı. Bunun gibi birkaç tane daha güçlü adayın kazanamadığını biliyorum. Bu örnekler sizi umutlandırabilir ya da umudunuzu kırabilir. Hem rakipler güçlü de olsa pes etmemeniz gerektiğini, hem de bazen ne kadar iyi olursanız olun bir şeylerin eksik gittiğini düşündürecektir. Bardağın hangi tarafından bakacağınıza siz karar verin.

Zorlu bir süreç. Yıpratıcı, gergin ve koşuşturmalı bir süreç. Ama kazanınca aldığınız hazzın tarifi yok. İnanan, gerçekten isteyen ve iyi hazırlanan herkesin kazanmasını gönülden diliyorum. Hepinize bu yolda başarılar dilerim. Asla pes etmeyin.


Bu da, bu dönemde bana cesaret veren şarkımdı. Size armağan ediyorum: http://www.dailymotion.com/video/x9jlv4_dima-bilan-believe_music

Haydi göreyim sizi! 

136 yorum:

  1. Bursa basvuru yapmadan once mi yuksek lisans basvurunu yapiyorsun . Bu durum surec nasil isliyor bilgilendirirsen sevinirim . Guzel yazi tesekkurler tebrik ediyorum senide .👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Burs zaten yüksek lisans bursu olarak geçiyor. Yani yüksek lisans yapmak için başvuru yapıyorsunuz. Bursu kazanırsanız otomatikman yüksek lisans yapma hakkını da kazanmış oluyorsunuz.

      Sil
    2. Cok guzel bir durum . Umuyorum bundan sonraki kisi belirlenmesindede medya ve sanat alanindaki kisiler yer alir . 😔 ah peki universiteyi kendimiz belirleyebiliyor muyuz yoksa belli kisiltma var midir ?

      Sil
    3. Farklı bölümler avantaj sağlayabiliyor. Mesela çok fazla Uluslararası İlişkiler bölümünden başvuran olduğu için bu onlar için bir dezavantaj.

      Evet, belgelerin içinde istediğiniz 3 üniversiteyi ve bölümü belirteceksiniz. Şeçebileceğiniz okul ve bölümler, yine yayınlanacak application guide'ın içinde mevcut. Fakat bursu alsanız dahi üniversite tarafından kabul edilmeme ihtimaliniz de var. SNU ve Yonsei gibi okullar yüksek puanlı dil belgeleri istiyor. Bu belgeleri edinmezseniz yazmanızı önermem.

      Sil
  2. Irem abla öncelikle yazı için cok tesekkur ederim. Merakla bunu bekliyordum günlerdir. Ablacığım inan üniversiteye başladığım günden beri Kore de yüksek lisans yapmak başlığını Google'da kaç defa yazdığımı o yazıları yalayıp yuttuğumu , kendimi vizelere finallere çalışırken bu hayalle avuttugumu kendime nasıl bir + kazandırırım diyerek girdiğim konferansları ingilizce kurslarını yani kısaca beni hayalime yaklastirabilecek herşeye sımsıkı nasıl tutunduğumu umuyorum ki anlarsın. O yuzden senin kazandigin haberini duyunca o kadar mutlu oldum o kadar sevindim ki bende yapabilirim dedim sayende. Umuyorum bu sürecin sonunda da hersey gönlüne göre olur. Bir de sorum var ablacigim sen yüksek lisansını hangi bölümde yapacaksın acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzelim benim. Tam olarak senin gibiydim. Büyük kolaylıklar gelsin, inanıyorum ki bu istekle sen de başaracaksın.
      Ben journalism & communication üzerine yüksek yapacağım. Buradaki bölümüm de İletişim Fakültesi Gazetecilik idi zaten.

      Sil
    2. Kore de türkçe öğretmenliği mi yapıyor sunuz?

      Sil
  3. Bende bir kez daha çok tebrik ediyorum seni canım. Bi süredir bu yazını bekliyordum :) bende geçtiğimiz aylarda hayallerinin farkına varan bi insan olaraktan defalarca araştırma yaptım bu konuda. özellikle üniversite seçme konusuda çok baş ağrıtıyor. Ama kore kültür merkezi niyeyse aklıma gelmedi hiç. Peki sadece şubat ayında mı açıyorlar başvuruyu, ikinci dönem içinde açıyorlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore Kültür Merkezi embassy ile ortakçalıştığı için her şey oradan yürütülüyor. Başvuru senede yalnızca bir kere açılıyor. Genelde her yıl şubatta oluyor ama sonbahar boyunca sık sık siteye göz atmanızı öneriyorum.
      Tek sefer olmasının sebebi yüksek lisans yarı dönemde başlanacak bir eğitim değil. Şubatta başvuru martta mülakat nisanda sonuçlar, ağustosta Kore'ye yolculuk ve eylülde okulun açılması şeklinde ilerliyor.

      Sil
  4. merhabalar, öncelikle seni tekrar tebrik ederim :) birkaç sorum olacak burs hakkında ben biraz araştırdım bursun miktarının aylık 900.000 won olduğunu okudum doğruluğu nedir ve takriben kaç TL oluyor? Bir de burs kapsamında devletin sana ücretsiz yurt da ayarladığını duymuştum, bu konu hakkında bir bilgin var mı? cevaplar için şimdiden teşekkür ederim :) ( gönderdiğime emin olamadığım için mesajı iki kez atmış olabilirim, kusura bakma :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum :)
      Öncelikle burs, Kore'deki üniversite ücretinin tamamını kapsıyor. Ne yazık ki Kore'de tüm üniversiteler paralı. Ve ücretler senelik en az 16-17 bin liradan başlıyor. Bunun yanında yurtlar da aylık 750 lira gibi bir miktarda. Bu burs hem bunların tamamını ödüyor, hem Kore'ye uçak biletini alıyor hem de aylık 900.000 won yani 1.800 lira gibi bir parayı harçlık olarak veriyor.
      Fakat ilk sene yurt ücreti verilen harçlıktan çekiliyor diye duydum. Öğrendiğim zaman daha net bir cevap veririm.

      Sil
    2. umarım burs ilk yılı da kapsıyordur çünkü ciddi rakamlar dönüyormuş ama eğer 3 yıl boyunca verilecekse kapsaması gerekir, bir hainlik yapmasınlar ya! :)) Bir de şu an okulun devam ediyor umarım böyle bir durum yaşamazsın ama bir dersin kaldı diyelim bu dönem ya da başka derslerle alakalı bir sorun çıktı, bu bursu dondurma gibi bir şans veriliyor mu? ( biraz fazla derin düşünüyorum sanırım ) Bir de uçak biletini alıyorlar ama bu sadece bir sefere mahsus sanırım??

      Sil
    3. Hahah yok burs tabii ki ilk yılı da kapsıyor, yanlış anlaşıldım. Yalnızca ilk yıl verilen harçlık 1800 değil de 1000lira gibi bir şey olabilir. Ki emin değilim. Burs tabii ki üç yıllık.

      Bursu dondurma hakkı kesinlikle yok. Dersimin kalması durumunda hakkımı kaybederim. Bilet de yalnızca bir defalığına alınıyor. Ben zaten yazın gidecektim çoktan biletimi temmuz için aldım. Bana onu da almayacaklar ne yazık ki zarardayım haha.

      Sil
    4. aman tanrım! :D sen bence dilekçe falan bir şey yaz da en azından bilet paranı al yani olmaz öylee hahaha
      bir de son bir sorum var diploma notu 80 ve üzeri olmalı demişsin 3,2'ye tekavül ediyor sanırım. Ama ben sayfasına baktığımda mesela okul genel not ortalaması 4.00 ise en az 2,64 olmalı diyor burs için? Ben mi yanlış anladım, anlamadım!?

      Sil
    5. Çok doğru anlamışsın, guideline çok iyi incelenmeli.
      Ben KKM'nin genel açıklamasındaki not ortalamasını yazdım ama yayınlanan İngilizce bilgilendirme incelenmeli mutlaka.
      2,64, 4lük sistem için başvurulabilir bir ortalama ama akademik başarıya önem verdikleri için geçerliliği olacağını sanmıyorum.

      Sil
    6. anladım çok teşekkür ederim tüm cevapların için :) ara-sıra yine rahatsız edebilirim seni, bol şans! :)

      Sil
  5. Irem abla mülakatın hangi dilde yapıldı? Belgelerde bildiğin diller ne yazıyordu? Şayet korece biliyorsak ilk yıl sanırım hazırlık yılı korece mi okutuluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer topik'ten 5level yapmadıysan hazırlık almak zorundasın, hazırlık Korece. Benim İngilizce ve Korecem var. Ama Korece belgem olmadığı için mülakatta Korece soru da sordular.

      Sil
    2. Ben Ankara Hukuk Universitesi ne gideceğim umarım. Ve sonra yüksek lisans için SNU Hukuk Fakültesi ni istiyorum. Peki Hukuk Fakulteleri alımları hakkında bir bilgin var mı ya da bir fikrin acaba alıyorlar mıdır çunkü orası Kore nin en iyi üniversitesi ve Hukuk fakültesi ne girebilmek için neler yapılıyor bilmek istiyorum ve en iyisi sensin irem abla nolursun bana yardımcı her şeyden en çok istediğim şey bu..

      Sil
    3. Merhaba İnci! :)
      Öncelikle her okul her bölümden yabancı öğrenci almayabiliyor. Her sene duyuru ile birlikte yayınlanan guideline'da üniversitelerin hangi bölümlerinden alım olduğu bildiriliyor. Emin olmak istersen üniversitelere mail de atabilirsin. Ama tahminimce SNU hukuktan yabancı öğrenci alıyordur.
      SNU ve Yonsei'nin en bilindik kriteri yüksek puanlı dil belgesi istemeleri. Toefl'dan en az 90 puan almak gerekiyor bu okullara girmek için. Bunun dışında yine hazırladığın belgeler güzel olmalı. İyi bir gelecek planı, projeler, akademik başarı vesaire.

      Sil
    4. Çok cok teşekkür ederim düşüncelerin ve bildiklerin için. Ben de elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim. Senin gibi tek isteğim bu. Içimi rahatlattın nasıl teşekkür edeceğim bilemiyorum gerçekten beni çok mutlu ettin

      Sil
    5. Rica ederim.. Başarılar!! ^^

      Sil
  6. Merhaba irem :)
    oncelikle tekrar tebrik ederim . Cok zor bir seyi basardin ve en onemlisi insanin canini disine takip calismalarinin sonuc vermesidir . Ne zamndir erteliyorum sonunda dedimki sor buse sende rahatla artik :) Kamu yonetimi 2.sinifim ve yuksek lisansi korede yapmak istiyorum ama benin en buyuk korkum İNGİLİZCE 2 kere koreye gittim ve ingilizcem yuzunden cok sknti cektim ve doner donmez hemen kendimi ingikizce kursunda buldum bir yandan ing bir yandan korece ve okulum cok.yogun bir yil geciryorum eminim anliyorsundur. Koredeki universitelein isteklerine bakinca gozum korkuyor hele o toefl sinaviiii resmen korkuyorum ama onu gecmessen bi sansin yok ve anlamida yok soncta yuksek lisans bilmiyorum cokmu negatifim ama ozellikle birinin bir sey demesini istiyorum buse soyle yap bunu yap bi yol olarak umarim yardimci olursun sevgiler iyi geceler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Buse!
      Birkaç günlük rötardan sonra nihayet cevap veriyorum, çok pardon.
      Kore'de iyi üniversitelere gitmek için TOEFL'dan en az 90 gibi bir puan almak lazım. Fakat TOEFL belgesi yazımda da belirttiğim gibi her zaman şart değil. İstediğin bölümün ve okulun kriterleri, ayrıca buradaki jüriyi etkileyebileceğin diğer özelliklerin de çok önemli. Bazı okullar da Korece eğitim veriyor. O yüzden zaman zaman Toefl çok önemli bir detay olmayabiliyor.

      Eğer tercih ettiğin okulun Toefl'dan kesin belge talebi yoksa ve buradaki jüriyi de başka başarılarınla etkileyebilirsen, belgeye çok da gerek kalmayacaktır diye düşünüyorum.

      Yine de içim rahat olsun ben sınava gireceğim diyorsan tabii ki sen bilirsin. Ama bence stres yapma. Daha zamanın da var. Elbette yoğun ve stresli bir yolculuk. Ama pes etmemek gerekiyor.

      Sil
    2. Tesekkur ederim :) ama aklima su takiliyor belge olmadan bu kiz orda napcak demezler mi yani cekiniyorum biraz acikcasi ama dogru diyosun calismam lazim onumde 2 yil var .. tesekkur ederim umarim hayat butun guzellikleri sevdiklerinle sunar sana :) iyi aksamlarrrrr :D

      Sil
  7. Merhaba irem hanım öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, sormak istediğim belgelerin ingilizceye çevrilmesi mülakata secildikten sonra mı gerçekleşiyor. web sitesinde belgelerin öncelikle türkçe olarak yollandığı yazıyordu. şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğçe :)
      Sitede yalnızca kazanan öğrencilerin belgelerini İngilizceye çevirmesi gerektiği yazıyor fakat nüfus kayıt örneğini Türkçe gönderen arkadaşımdan mülakata gelirken belgenin İngilizce ve noter onaylı hali istendi. Bence en başından tüm belgelerin İngilizce hazırlanması daha kolay ve tek seferde hallolup bitecek bir iş. Ama mülakata çağrılmazsam notere verdiğim para yabana gider derseniz ilk aşamada Türkçe gönderebilirsiniz belgenizi. Yalnız önemle dikkat: bu sadece resmi belgeleriniz için geçerli. Study plan, future plan, self intro. gibi sizin hazırlayacağınız belgeler muhakkak İngilizce veya* Korece olmalı.

      Sil
  8. Peki senin toefl ve üniversite not ortalaman kaçtı? Ya da şu kadar puan alsan sana yeter diyebileceğin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üniversite not ortalamam 3,20/86 idi. Toefl için ise 80 üzeri olmazsa iyi bir puan getireceğini sanmıyorum. Hatta Yonsei ve SNU gibi çok iyi üniversitelerin kesinlikle en az 90 puan barajı var.

      Sil
    2. Benim daha yeni bu paylaşıma bakma fırsatım oldu ve aynı zamanda yorumları, ekstra sorulan soruları ve yanıtlarını da okuyayım dedim. Bu yanıtta bana garip gelen bir husus var. Benim mezuniyet not ortalamam 4 üzerinden 3,47 ve ben hesapladığımda benim notum 86,75 olarak çıkıyor 100 üzerinden. Seninki nasıl 3,20 iken 86 olabiliyor? Farklı bir hesap yöntemi mi var? Ya da kaç üzerinden 3,20'ydi notun? Niye irdeliyorsun kardeşim diye de düşünebilirsin de işte ben böyle saçma salak takılıyorum bazı şeylere. Bunu da merak ettim. :D
      Onun dışında gerçekten güzel bir açıklama olmuş bu paylaşım. :D Tecrübelerini böyle güzel bir şekilde paylaştığın için teşekkürler. ^-^

      Sil
    3. Merhaba :) başvurubelgelerinde application guide var. Orada puan aralığı şistesi mevcut. Ona göre 86 oluyor puanım

      Sil
    4. Tabi ben o guide linesı sadece tavsiye mektubuna kadar incelersem görmem puan aralıklarını. :D Gerçekten de farklı hesaplamışlar, puanım artmış gibi hissettim bir sevindirik oldum. Gerçi bu burs için biraz fazla ümitsizliğe kapıldım, özellikle de yukarıdaki kazanamayan örnekten sonra... Mezun olduğum bölüm Endüstri Ürünleri Tasarımı ve bölümü Türkiye'ye getiren, bölümü kuran, profesörün sevdiği bir öğrenciyim, benim için tavsiye mektubunu doldurmayı ve imzalamayı kabul etti. Ama yine de dil olarak sadece Topik 2 belgem var ve TOEFL gibi bir sınava girmek için maddi dururum pek el vermedi şimdiye kadar. Üniversiteyi de devlet kredisiyle okudum zaten. Ekstradan Kore ile alakalı yaptığım şeyler içinde sadece bir iki gönüllü çalışmalar, Korea-fans sitesi için çeşitli (Kpop haberleri hariç) haber çevirileri yapmak ve tarihi, mimari ve sanatsal bazı konu çevirileri yapmak oldu. İşin özeti, eğer verebileceğin bir tavsiye varsa duymaktan çok memnun olurum. :) Açıkçası şimdiye kadar bir şekilde sosyal ağda denk geldiğim Kore'de okuyan ya da yaşayan ya da sık sık orayla ilişkide olan genç arkadaşlara göre sen karşılaştığım en aklı başında olanısın. Diğer profillerin nasıl olduğunu tahmin edersin. :) O yüzden senden tavsiye almak istedim, umarım söyleyecek birkaç bir şeyin vardır. :)

      Sil
    5. Sık yaptığımız şeylerden biri okumaya üşenmek. Bana da işkence gibi gelmişti guideline ama istediğimiz şeyler için iyi araştırma yapmalıyız, herkes hazır istiyor bana gelen sorular doğrultusunda çıkardığım sonuçtur bu. Her neyse , en azından bir adet dil belgen varmış bu senin için artı puan olacaktır. Toefla çok takılma (snu seçmeyeceksen) çeviri yaptığını belgelerinde belirt. Çok emin olmak isterlerse dil bildiğinden müşakat aşamasına geçersen test ederler zaten. Kore ile ilgili etkinlikler hizmetlerin güzel. Bölümle ilgili de çalışmaların olmasınızı isterşm. Resmi akademik bir çalışman olursa şükela olur. Olmazsa da resmi olmasa bile bir şeyler eklemeye çalış . Kendini iyice anlatan belgeler hazırlamanı tavsiye ederim. Amaçlarını yaptıkların ve yapacaklarını güzelce anlat. Sonrası doğa anaya dua :')

      Sil
    6. Onlar da bakmama hiç gerek olmayan 3 sayfa iletişim bilgisinin hemen dibine koymasalarmış ya o tabloyu. :P Bir de zaten notumun 80 üstü olduğundan emin olduğum için hiç aramamıştım, bilmediğim noktalara daha çok odaklandım, o yüzden görmemişim. Ama gerçekten armut piş ağzıma düş de olmuyor. Biraz darlanmak şart. :) Eğer başvurana kadar Toefl'a girmek kısmet olmazsa da illa ki belgelerde belitirim zaten, ben Korece'yi bile elimdeki İngilizce anlatımlı kitaplardan çalışıp öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Sadece bir an bahsedildiğinden daha gerekliymiş gibi hissettim, böyle bi kurtlar sofrası gibi canlandı o burs verme işlemi gözümde. :D Şimdiye kadar sahip olduğum tek akademik başarı not ortalamam ve bölümü 2.'likle bitirmiş olmam. Bir de bizde makale tarzı şeyler pek yok, proje bazlı çalışmalar oluyor genelde. O yüzden ''Şöyle şöyle akademik çalışmalar yaptım.'' demek biraz zor ve bölümle alakalı çeşitli etkinliklere katılabiliyorsun ama sertifika veren etkinlikler de bir o kadar az. Beni sıkıntıya sokan konu biraz da bu. Tahmin edersin ki endüstri alanında gelişmişliğimiz çiçek açmıyor. :D (Aslında yüksek lisans için Kore'yi düşünmemin bir nedeni de bu, bize kıyasla endüstri açısından ve ürün tasarımı bakımından çok daha ileri olmaları.) O yüzden yakın zamandaki yarışmalara hazırlanıyorum, belki bir işe yarayabilir diye. Dediğin gibi sonrasında iş bilimum dua edilebilecek varlıklara kalıyor. :D Bunların dışında üniversite tercihi için genelde 3 farklı seviyeden tercih yapılırsa daha iyi olur, aksi halde açıkta kalabilirsiniz yazdığını görmüştüm, Guide Lines'taydı sanırım o da. Sen nasıl yaptın tercihlerini?

      Sil
  9. Irem abla SNU icin toefl degil de topic ten cok iyi bir puan almiş olsak okula alınır mıyız acaba? Yüksek lisans icin soruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım, topic 5 level belgen varsa tabii ki büyük büyük avantaj. Hatta direk alınabilirsin bile çünkü topic 5 level su gibi Korece demek. Yalnız seçeceğin bölümün dili de önemli. senin alanın İngilizce eğitimde olacaksa, toefl da ister SNU bence.
      Önerim, okullarla mail yoluyla irtibata geçip kesinleştirsen daha iyi olur.

      Sil
  10. Sana ne kadar teşekkür etsem az Güney Korede yükseklisans hakkında kime sorsam hep olumsuz tepki alıyordum senin yazın ilaç gibi geldi çok sağol öncelikle bene şuan 1 sınıfım ama korede yüksek lisans yapma planlarıma çoktan başladım Allahın izniyle yapacağım ^^ sana sorum yok herşeyi açıklayarak çok güzel payşalşmışsın gerçekten kalbindeki tüm güzellikler , hayaller gerçek olur umarım. Kore de y.lisans yapmak hayatım herşeydn çok istiyorum gerçekten o yüzden finallerime vizelerime onu düşünerek çalışıyorumm tekrar çok sağolll...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel bunları okumak, böyle geri bildirimler almak. Ben çok teşekkür ederim ablacım.
      Kendim ne kadar zorlandığımı bildiğim için bunu gerçekten isteyen kişilere yardımcı olmak istedim. Bir nebze de olsa işe yaramasına çok sevindim. Umarım hedeflerini gerçekleştirebilirsin. Bol şans!!

      Sil
  11. Çok sağolll ^^ Acaba yükseklisans bursu için mezun olduğun okul önemli mi yani ortalama yüksek olsa bile görüşmelerde dikkate alınıyor mu ? Çok teşekkürler şimdiden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mesajın bildirimi nedense mailime gelmemiş.
      Zannetmiyorum.. Yani tabii ki çok iyi bir üniversitede okumuş olman avantaj olabilir fakat 'senin' ne yaptığın daha önemli. Kendini nasıl yetiştirip geliştirdiğin ve potansiyelin.. O yüzden içini ferah tut.

      Sil
  12. Çokkk teşekkürler içimi ferahlattın bazı insanlara sorduğumda gerçekten böyle içten cevap almamıştımm çokkk sağol tekrardan.^^

    YanıtlaSil
  13. Sana nasıl teşekkür ederim bilmiyorum şu aralar gerçekten içimi rahatlatacak şeylere ihtiyacım var sayende ne zaman bıksam yorgunluk, yalnızlık hissetsem yazını, yaptıklarını aklıma getiriyorum çok sağol gerçekten.^^^ Bu arada ne zaman gidiyorsun Kore'ye ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim! Asıl ben teşekkür ederim bu güzel geri bildirimler için. İnsanın kendini faydalı hissetmesi harika bir his. Yolculuk ise 8 Temmuz'da!

      Sil
  14. İyi yolculuklarr şimdiden ^^ Ben daha teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba irem abla sana bir kac sorum olacaktı ben üniversiteyi kore de okumak istiyorum ama kore deki üniversitelerde rehabilitasyon öğretmenliği bölümü varmi? Birde topik sınavında lisede gördüğümüz konularmi çıkacak? Bunlar hakkında bana biraz bilgi verebilirmisin.

    YanıtlaSil
  16. Şu an yazmak istedim birden üni.1 sınıfım finallere çalışıyorum ama bir yandan laptop ` um açık ekranda da senin bloğun var çünkü gerçekten seni tanımasam bile öyle bir enerjin inanma duygun var ki oraya bakıp güç alıyorum sahiden. ^^ Arada ınstagramına da bakıyorum oradan da ayrı bir güç geliyor sayende sınıf ikinciliğinden birinciliğe terfi edicem kkkk ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir geri bildirimdir bu^^ Günümü güzelleştirdin Özge, çok teşekkür ederim..
      Sen böyle güzel çalışıyorsan ben hep yazı yazarım. Enerjimi de gönderirim.. Sınıf birincisi olursan haberlerini bekliyorum :* Fighting!

      Sil
  17. Ablacımm çok sağol^^ Bir sorum daha olacak ben şu an Muğla Sıtkı Koçman üni. Sosyoloji okuyorum da acaba farklı bir bölüm olduğu için Yüksek lisans bursu için avantaj sağlar mı birde yabancı dil sorunu var avantaj sağlıyor fakat bilmeden de giden kişiler var mıdır ? Kursa gideceğim fakat daha erken mi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgeciğim, ne yazık ki dil orada iletişim kurman için en önemli şey ve dikkat ettikleri bir konu. O yüzden en az bir dili çok iyi bilmen gerekiyor. Sosyoloji farklı bölüm gayet güzel ama avantaja çevirmek senin elinde. Alanında güzel çalışmalar yaparsan, iyi bir çalışma ve gelecek planı hazırlarsan neden olmasın?!

      Sil
  18. Tekrar çok çok teşekkür ederim düşüncelerin için. ^^ O zaman 2. sınıfta başlamam gerek yabancı dile İnşallah senin gibi güzel yollardan geçebilirim.

    YanıtlaSil
  19. Ablacım, çok güzel yazmışsın. Eline sağlık. Umarım istediğin gibi yaşarsın. Ama bir sorum olacak. Ben de İzmirdeyim ve lise öğrencisiyim. Dil bölümü seçeceğim yakında. Kore'ye lisans için istiyorum ama ailem maddiyat yüzünden istemiyor. Bu yüzden seninki gibi her şeyi kapsayan bir burs gerekli. Lisans programında var mı yoksa daha zor mu? Bana yardımcı olur musun bilgilenmede? Zaten onca site gezdim bir senin yazın faydalıydı. Ben de olmazsa senin gibi yüksek lisansı deneyeceğim. Bana her şeyin belge değil giyinme, konuşma olduğunu gösterdin. Biraz içim rahatladı. Ama şu Korece ve İngilizce kanıt, belge varsa mülakat Türkçe olur demişsin ya, acaba o belgeleri nasıl sağlıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ecem :)
      Öncelikle yazımın faydalı olmasına çok sevindim.

      KGSP programının aynı şekilde lisans için olanı da var. Aşamalar da hemen hemen aynı ilerliyor fakat o ekim ayı gibi duyuruluyor ve şubata kadar her şey bitmiş oluyor. Öğrenciler kışın gönderiliyorlar.
      Dil belgelerinin temini ise, sınavla oluyor. Belge dediğim şey sınav sonuç belgesi zaten. Bunun için Toefl ve Topik sınavlarının tarihlerini takip etmen lazım, internette bu bilgiye ulaşabilrisin. :)

      Sil
  20. öncelikle merhaba bu kafamızdaki soruları biraz olsun giderici yazı için teşekkürler.Öncelikle iibf mezunuyum.alanım dışında yüksek lisans yapmak istesem yine iibf fakültesi bölümlerinden mi olmak zorundayoksa dışında da olabilir mi. çevrenizde okuduğu bölümden farklı bir bölümde yüksek lisans yapan var mı acaba.dili zayıf olup bursluluk sınavını kazanan birileri var mı biliyor musunuz.ayrıca üniversitemde tez zorunluluğu yoktu bu yüzden sunacağım bir tezim yok bu ne kadar dezavantaj. aslında bu yazıyı okuyunca kafam biraz daha karıştı kriterlerini anlamak gerçekten zor.ve bursluluk durumlarını kaybetme durumu var mı üniversiteden üniversiteye değişir bu durum galiba.son olarak alınan burs oradaki geçiminizi sağlıyor mu yoksa aileden artı destek alıyor musunuz. son olarak çok özel olmazsa sizin dil seviyeniz ne durumdaydı yada işte şu seviyede birilerinede dil seviyesi düşük olmasına rağmen burs verdiler diyebileceğiniz bir örnek var mı.şimdiden teşekkürler çok soru sordum :) birazda karışık oldu aklıma geleni direk yazdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Emine :)
      Alanın dışında yüksek lisans yapabilirsin diye biliyorum, böyle bir iki kişiye rastlamıştım.
      Dili zayıf olup kazanan birini tanımıyorum, en az iki dilden birinin iyi olması gerekiyor kanımca.
      Tez büyük bir dezavantaj değil ama avantaj. Çünkü doktora ve research yapanlarla aynı kategoride yarışıyorsunuz. Bu sizi onlarla eşit duruma getiriyor bir yerde. Ama tez olmadan kazananlar da var tabii ki.
      Bursluluk durumunu kaybetme şartları bolca yazılıyor kuralların içinde. İyice okumanızda fayda olacak. Sınıfta kalmadığınız sürece burs kaybetmezsiniz, ama bunun dışında sağlık problemleri, belli kuralların dışına çıkma gibi konularda burs kaybetme durumu var. Kurallar biraz hassas. Üniversiteye göre değişen bir şey değil, burs verilen kurum tarafından konmuş genel kurallar var.

      Alınan burs ilk sene Seoul'de yaşamadığınız için yetiyor. Ama ikinci seneyi bilemeyeceğim. Yaşam tarzınıza bağlı. Çok alışveriş yapmazsanız yeter diye düşünüyorum ama ben ailemden destek alacağım daha rahat yaşamak için.

      Kafanızın karışması normal, kriterlerini anlamak tabii ki zor. Bu yüzden hep söylüyorum, herkesin bireysel çalışması kendince değerli. Tek başına akademik başarının da bir önemi yok jüri için. Sizi diğerlerinden ayıracak birtakım özellikler olursa bu her zaman avantaj olur. Bunlardan en önemlisi de kendine güven.
      O yüzden seçilmem diyerek baştan pes etmemenizi tavsiye ederim. Elinizde ne varsa ortaya koyun ve seçimi onlara bırakın.

      Başarılar dilerim :)

      Sil
  21. çok teşekkür ederim yazı için bu yıl için biraz geciktim dilim yeterli değil ama inşallah bir daha ki yıl için sıkı hazırlanmaya başlayacağım şuan onun ayarlamalarını yapıyorum .peki kendi bölümleri dışında yüksek lisans yapan arkadaşlarınız hangi alanda yapıyor ve hangi lisans programından mezun acaba.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba!
    Yazın için çok teşekkürler bir çoğumuzun aradığı kaynak oldun :^
    Benim sorum biraz detay olacak ama umarım sorun değildir :3
    Araştırma konusu olarak ne sundun? İletişimin hangi alanına yönelik araştırma yapacaksın :^3
    Duyduğuma göre bu sene iki kişiyi iletişim alanında yollamışlar ve bilgi verdikleri toplantıda iki sene üst üste aynı alanda yollamamaya çalışıyoruz diye belirtmişler, bu yüzden soruyorum.
    Tekrar çok teşekkür ederim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nazlı :)

      Toplumsal cinsiyet her zaman ilgimi çeken bir konu olmuştur. Araştırma konum da bununla ilgiliydi. Medyada kadının yeri ve temsili, Kore ve Türkiye karşılaştırmalı olarak araştırmayı planladım. (Ayrıca Tezim Kore savaşının medyaya yansımaları ile ilgiliydi.)

      Evet aynı bölümleri yollamamayı tercih ediyorlar, ama bu durum tabii ki değişebiliyor. Diğer arkadaşımızın da başka bir özelliği vardır, onun yapacağı çalışmalar ve gelecek planı farklı şekilde planlanmıştır. Zaten o kişinin lisansı Amerikan dili ve edebiyatıydı. Benden biraz daha farklı bir durumu olsa gerek.
      Bizden birçok bilgi istiyorlar aklımızdakini öğrenmek için, study plan future plan bunlar için zaten.
      Rica ederim :)

      Sil
  23. Merhaba İrem Hanım ben korede doktora yapmak istiyorum ve bunun içinde korece öğreniyorum acaba bu bursla doktoraya başvurabilir miyim bir bilginiz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  24. Leyla Hanim merhaba :)
    evet bu burs master+doktora ve research ogrencilerini kapsiyor. Secilen alti ogrencinin icinde hepsinden var.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, öncelikle başarınızı tebrik ederim. bir sorum olacaktı, Türkçe eğitimi verdiğinizi yazmışsınız, acaba orada Türkçe eğitim verilecek kurum yada kuruluş var mı? yada iş imkanı türkçe öğretmenliği ile alakalı bir kültür merkezi var mı? bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Merve Hanım,
      Ben Türkçe eğitimi Türkiye'deki Koreli öğrencilere vermiştim. Burada Türk dili ve edebiyatı tarzı bölümleri olan üniversiteler var. Ama Türkçe kursu hiç duymadım. O üniversitelerde çalışmak belki mümkün olabilir. Ama eğitim fakültesi bitirme şartı arıyorlar mı bilmiyorum.
      Bunun dışında, çok talep olmadığı için Türkçe öğreten bir kültür merkezi duymadım. Bilgim olursa blogumda paylaşacağım.

      Sil
    2. Teşekkür ederim, son bir sorum olacaktı, Türkiye'de korelilere türkçe öğretme adına yardımcı olabileceğiniz kurum yada kuruluş var mı? Bu alanda çalışmak istense ne yapılabilir?

      Sil
  26. MERHABA
    ben size instadan ulaşmıştım ama bu yazılarınızı okumamıştım o zaman şuan okudum ve gerçekten çok zor bisüreç olduğunu farkettim . O yüzden korede yüksek lisans yapma isteğimden vaz geçtim. Ben kastamonuda beslenme ve diyetetik okuyorum bölümüm güzel bi bölüm ama ünv pek güzel değil daha doğrusau yurtdışında yüksek lisans yapmak için gerekli referansları verebilceğini pek sanmıyorum. AslındA size sormak istediğim çok şey vardı ama buy zorlu sürece girebilceğimi sanmıyorum :( keşke kore ükümetinden başka burs veren yerler olsaydı
    ve bende izmirde oturuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merveciğim,
      heveslendirmek yerine hevesini kırmış olmama çok üzüldüm. Ama emeksiz yemek tabii ki olmuyor. Ben de çok ağladığımı bilirim bu iş için. Yine de baştan pes etmek çok yanlış. Bence gerçekten istediğin şeyin peşinden gitmelisin. Olmazsa da, tecrübesi yanına kar kalır. Benim bakış açım bu şekilde.. lütfen iyi düşün.

      Sil
  27. Merhaba ablacığım benim blümüm çalışma ekonomisi acaba yükseklisansımı Korede yapabilir miyim???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. Bölümler hakkında tam bilgim yok esasında. studyinkorea.go.kr adresinden ayrıntılı bir şekilde üniversiteleri ve bölümleri aratabilirsiniz.

      Sil
  28. Selam İrem hanım.Paylaşdığınız bilgi için çok teşekkür ederim.Ben Azerbaycanda yaşıyorum.Korede yüksek kisans yapmak istediğim için i-netden araştırıyordum.Yazınızdan değerli bilgiler aldım çok sağolun.Türkiyeyle ne kadar fark var onu bilmiyorum.
    Ama bir sorum olacaktı.Yazıların hepsini okudum bir şeyi anlayamadım.Korede okumak için korece bilmek şartmı? Ben Yonsei Üniversitesini istiyorum.İELTSmi gerekli yoksa TOEFL?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar :) geç cevap oldu kusura bakmayın. Kore'de İngilizce bölüm olumak isteseniz bile bir senelik Korece eğitim veriliyor. Yonsei istiyorsanız topik'den 80 toefl'dan da 90gibi bir not almanoz gerekiyor -diye biliyorum- başka üniversitelerin bu kadar katı kuralları yok tabii Yonsei ve SNU için geçerli. Ayrıca IELTS de geçerli olacaktır.

      Sil
  29. Merhaba öncelikle yazınız gerçekten çok faydalı oldu bu yüzden teşekkür ederim.Ben de bu sene hükümet bursuna başvurmayı düşünüyorum.Ancak bir şwy soracağım üniversiteyi kendimiz mi seçiyoruz yoksa anlaşmalı üniversiteler var mı ?Yani mülataka gittiğinizde gitmek istediğiniz üniversiteyi söylüyoe musunuz? Bir de siz hangi üniversiteye gideceksiniz?Şimdiden iyi şanslar.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) başvurduğunuz belgelere istediğiniz üç üniversiteyi ve bölümü yazıyorsunuz. Fakst her okul her bölümden almayabiliyor o nedenle yayınlanan application guide'ı iyi incelemelisiniz. Benim okulum ChungAng Seoul , dil eğitimimi Inha Üniversitesi'nde alıyorum

      Sil
  30. Merhaba irem Ablacım:)
    Ben korede tıp okumak istiyorum ve bu da 6 yıl sürecek. Bunun için yüksek lisans şartlarına mı bakmalıyım? Ve bir de mülakatlarda başörtülü kişileri seçiyorlar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lisansa bakman gerekiyor ama tıptan yabancı öğrenci alıp almadıklarını iyice araştır derim. Tabii ki kapalı öğrencileri de seçiyorlar :)

      Sil
  31. Merhaba Irem hanım
    Öncelikle böylesine güzel açıklamalariniz için teşekkür ediyoruz.
    Yukarıdaki yazinizda birtakim sağlık belgelerinin gerekli olduğunu soylemissiniz
    Guideline i inceledigimde 'Personal medical assessment ' kisminda yes ve no seklinde sorulara yanot verme seklindr bir kisim gördüm. Bu saglik testlerini acaba kore kultur merkezine belgelerimizi gonderme asamasinda mi yapmaliyiz? Yoksa mulakattan sonra secilmeniz kesinlestiginde gondersek sorun olur mu?
    Siz medical assessment belgesine ek olarak basvuru asamasinda bu testleri yapip sonuclarini eklemis miydiniz?
    Yanitiniz ve dikkatiniz icin cok tesekkur ederim.
    Yazilarinizi takip ediyorum ,umarim bu basariniz ve guzel kişiliğiniz daimi olmasini dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gizem Hanım :)
      Ben başvurumu yaptığım anda tüm belgelerimi göndermiştim. Ama sağlık belgelerini müşakata katılmaya hak kazanırsanız götürseniz de olur. Yalnız çok bir zamanınız kalmıyor haber aldıktan dört beş gün sonra mülakata gitmeniz gerekiyor bu da tüm testleri yapmak için yeterli bir zaman değil.

      Sil
    2. Cok teşekkür ederim
      Önceden hazırlamak daha akıllıca olacaktır sizin dediğiniz gibi
      Iyi günler dilerim :)

      Sil
  32. Merhabalar bende Manisa Celal Bayar Üniversitesi son sınıf öğrencisiyim hayallerden uzak bir şekilde bir kaç soru sormak ve aynı gerçekçilik ile cevap almak istiyorum şuanda diploma puanım çok iyi değil ve bunun gibi bir çok eksikliklerim de var ancak ne yapmak istediğimi biliyorum Güney Kore de yüksek lisans ya da bir şekilde eğitim almak istiyorum bu konuda yardımcı olabilir misiniz aklımda fazla soru var ancak net hiç bir cevabım yok ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  33. Merhabalar bende Manisa Celal Bayar Üniversitesi son sınıf öğrencisiyim hayallerden uzak bir şekilde bir kaç soru sormak ve aynı gerçekçilik ile cevap almak istiyorum şuanda diploma puanım çok iyi değil ve bunun gibi bir çok eksikliklerim de var ancak ne yapmak istediğimi biliyorum Güney Kore de yüksek lisans ya da bir şekilde eğitim almak istiyorum bu konuda yardımcı olabilir misiniz aklımda fazla soru var ancak net hiç bir cevabım yok ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :) burs istiyorsanız akademik başarınızın elle tutulur olması gerekiyor :( bunun dışında parayla okuyabilirsiniz fakat çok pahalı

      Sil
  34. Merhaba İrem Hanım. Ben bu Haziran ayında mezun oldum. Aklımda yüksek lisans var. Düşününce neden Kore'de olmasın dedim. Ancak cidden çok fazla hazırlık aşaması gerekiyormuş. Bu nedenle geç kaldığımı düşünmeye başladım. Okul puanım iyi. Ancak İngilizcem Anlıyorum ama konuşamıyorum(!) seviyesinde. Koreceye de yeni yeni bakmaya başladım. Keşke okulum bitmeden bu burstan haberim olsaydı diyorum. Çok üzgünüm bu sebeple. Ama size çok sevindim. Umarım çok verimli bir şekilde tamamlarsınız.

    YanıtlaSil
  35. Meraba irem abla hukuk fakultesi ogrencisiyim 1. Sinifim suan ingilizce ve korece ogrenmeyi mezun olana kadar halledebilir miyim bide hukuktada yuksek lisans nasil olur korede bilgilendirirsen cok sevinirim

    YanıtlaSil
  36. Bide ben kapalıyim acaba onun dezavantaji olur mu orda okurken yada mulakatta falan lütfen bilgilendirirseniz cok mutlu olurum

    YanıtlaSil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. Merhabalar.Yazınızı defalarca okudum diyebilirim ve birçok konuda da bana yol gösterici oldu.Fakat kafamı karıştıran şeyler var şu aralar yüksek lisansa başvurmayı düşünüyorum ve zor olduğunu düşünüp cayma noktasına geliyorum.Bazen Öncelikle sormak istediğim sağlık testleriyle ilgli uyuşturucu,alkol,alerji vs.birçok şey sorulmuş tek tek bunların testlerini yaptırıp snuçlarını eklemek mi gerekiyor.Birde henüz yüksek lisans konuma karar veremedim bu benim için bir eksi olur mu?Son olarak da noterde mi ingilizceye çeviriyoruz yoksa yemiili tercümana yaptırıp noterde mi onaylatıyoruz.?hiç ikisine de işim düşmediği için bu konuda bilgim sıfır.şimdiden teşekkür ediyorum.Başarılarınızın devamını dilerim:)

    YanıtlaSil
  39. her ne kadar geçmişte kalsa da başarınızı tebrik ederim... hemen hemen bütün sorulanları ve cevaplarınızı okudum... ancak bir cevabınızda burs dışında okumanın çok pahalı olduğunu yazmışsınız... malesef çok baktım netten forumlardan ama nedense koreye yüksek lisans hakkında sadece burs bilgileri yer almakta lütfen sizden rica etsem bildiğiniz kadarıyla bana da bilgi niteliğinde bir açıklayıcı bir cevap yazabilir misiniz...? mühendislik için soruyorum yaklaşık ne kadar ödeme yapmalıyız yıllık dolar olarak??? belki bir yararı olur diye yazayım elektrik mühendisiyim ve yine bu alanda yüksek lisans için ...

    YanıtlaSil
  40. İrem abla lisede dil bölümüne mi gittin?

    YanıtlaSil
  41. Selam İremciiik. İlk önce hayatının geri kalanındada bu gibi başarılarının devamını dileyiip ve o güzel yüzündeki tatlı gülümseme hiç eksik olmaın diyiip soruma geçiyorum. İrem abla ben üniversite okumak istiyorum yüksek lisans daha sonra düşüneceğim iş :D yaptığım çoğu araştırmada lise yıllarındaki puanlarının 70 in altına düşmemesi gerektiği ve topik sınavından 3 alırsam kabullerde pek sıkıntı yaşamayacağım rahatlıkla girebileceğim bir çok üni seçeneği olduğunu Ayrıca üni için yurtdışından gelen öğrencilere direk %30 burs verildiğini ve bunu senin yükseltebileceğini okudum. Fakat şimdi senin bu KGSP yazını okuyunca şaşırdım baya bunlar yüksek lisans için olduğundan mı böyle yoksa edindiğim o kadar bilgi yanlışmıymış ���� Eğer üniversite kabulleri hakkında bildiklerin varsa söylersen çok sevinirim çünkü gecem gündüzüm araştırma yapıp yazı okumakla geçiyor. Eehh bişeylere ulaşmak için çabalamak lazım. Ayrıca Deson ile çok ponçik bir couplesınız. Hep birlikte olursunuz umarım.Şimdiden teşekkürleeerr ❤

    YanıtlaSil
  42. Selam İremciiik. İlk önce hayatının geri kalanındada bu gibi başarılarının devamını dileyiip ve o güzel yüzündeki tatlı gülümseme hiç eksik olmaın diyiip soruma geçiyorum. İrem abla ben üniversite okumak istiyorum yüksek lisans daha sonra düşüneceğim iş :D yaptığım çoğu araştırmada lise yıllarındaki puanlarının 70 in altına düşmemesi gerektiği ve topik sınavından 3 alırsam kabullerde pek sıkıntı yaşamayacağım rahatlıkla girebileceğim bir çok üni seçeneği olduğunu Ayrıca üni için yurtdışından gelen öğrencilere direk %30 burs verildiğini ve bunu senin yükseltebileceğini okudum. Fakat şimdi senin bu KGSP yazını okuyunca şaşırdım baya bunlar yüksek lisans için olduğundan mı böyle yoksa edindiğim o kadar bilgi yanlışmıymış ���� Eğer üniversite kabulleri hakkında bildiklerin varsa söylersen çok sevinirim çünkü gecem gündüzüm araştırma yapıp yazı okumakla geçiyor. Eehh bişeylere ulaşmak için çabalamak lazım. Ayrıca Deson ile çok ponçik bir couplesınız. Hep birlikte olursunuz umarım.Şimdiden teşekkürleeerr ❤

    YanıtlaSil
  43. Merhaba İrem ablaa
    Senin sayende interneti talan etmekten kurtuldum. Çooook teşekkürler.
    Ben üniversitede mimarlık,işletme ya da iktisat okumak istiyorum. Daha karar veremedim-_-...
    Benim tek sorunum koredeki Üniversitelerin yüksek lisans bölümlerini bulamamış olmam. İstediğim bölümlerin hangi Üniversitede yüksek lisans yapılabildiğini bana iletirsen çoook sevinirim yada internet sitesi adresi atsanda olur. Şimdiden teşekkürler. Bundan sonraki hayatında başarılar dilerim. İdolümsün<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek lisans burs başvuru ilanında ekteki word dosyalarında var o liste ama daha lisans okumaya bile başlamadan lisansüstü eğitim düşünmek ne derece mantıklı bilemedim. :)

      Sil
    2. Öncelikle soruma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim:) 2. Olarak ben hayal etmeyi oldukça seven biriyim. Buda hayallerimden biri.Hayalimin gerçek olması için elbette elimdeki tüm olanakları kullanıcam.

      Sil
  44. İrem abla öncelikle merhaba.Seni İnstagramda takip ediyorum ama bloglarını yeni okumaya başladım.Verdiğin bilgiler için çok saol..
    Benim sana birkaç sorum olacaktı
    Ben lise 2 ye gidiyorum. Incheon yada Seoul da üniversite okuma kararı aldım ailem bana bu konuda destek veriyor ama bir kaç sorunum var öncelikle TOEFL ve TOPİK sınavlarına lisedeyken mi başvuru yapılıyor ayrıca burs sınavına da lise de gidebiliyor muyuz ? Ona gore bütçe hazırlamak için. Kore de okumak küçüklük hayalim ve bir sürü Koreli arkadaşım var beni beklediklerini ve orda okumanın kolay,iyi olduğunu söylüyorlar ama ben biraz korkuyorum açıkçası bana yardımcı olur musun ?
    Seni çok seviyorum 💕💕💕

    YanıtlaSil
  45. Ablacım merhaba :) dil sınavlarına istediğin zaman girebiliyorsun bildiğim kadarıyla. Kore'de üniversite için bursa başvuracaksan mezun olman gerekiyor öönce liseden. Daha sonra Ekim aylarında lisans başvurusu yapabilirsin konsolosluk veya üniversiteye direk başvurarak. Korede okumak aksine zor, eğitimi ağır bir ülke. Burada yzun süreli kalmadan önce bir gezip görmeni de tavsiye ederim ^^ sonrasında yapabileceğine inanırsan hiç durma ~ tedbirli olmakta yarar var ülke değiştirmek önemli bir karar . Öpüyorum sevgiler ^^

    YanıtlaSil
  46. sözel çıkışlı mesleklerin burs alma konusunda daha avantajli oldugunu duydum dogru mu acaba irem abla ._.
    psikoloji secmeyi dusunuyodum ama medya ve gorsel sanatlar cikisiyla daha mumkunse sinava sozelden giricem ygs ogrencisiyim de

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irem canım sen 11.sinifsin daha önce üniversite okuman gerek yüksek lisans için..

      Sil
  48. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  49. Merhaba İrem, adım Elhan şuan üniversitede 3.sınıf öğrencisiyim. Güney Kore'de yüksek lisans yapmak istediğimden araştırırken sürekli bu yazını tekrar tekrar okuyorum. Öncelikle düşünceliliğin için teşekkür ederim. Sormak istediğim bir şey var. Burs başvurusunu kesinlikle mezun olduktan sonra yapmalıyım değil mi? Yani üniversitem bittiğimde sonraki 1 yıl içerisinde yüksek lisans ayarlamakla geçicek? Mezun olduğum yaz ayarlayıp sonraki sene gidemiyorum değil mi? Mezun olduktan sonraki o 1 yıl illa geçicek yani? :D Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Elhan. Mezun olacağın sene ağustosa kadar mezuniyetini kesinleştirebilen bir dilekçe alarak başvuru yapabilirsin

    YanıtlaSil
  51. Merhaba İrem, uzun süredir senı severek takip ediyorum. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek okulu1.sınıf öğrencisiyim. Bölümüm ile ilgili Kore'de yüksek lisans yapmak istiyorum fakat yeterli bilgi bulamadım. Bana yardımcı olabilir misin? Sevgileer.. :)

    YanıtlaSil
  52. Merhaba irem abla :) İlk başta nasıl hitap edeceğimi bilemedim yanlışım varsa kusura bakmayın lütfen.
    Ben şu anda korede değişim öğrencisiyim. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü için geldim. Ama ayni zamanda çift anadal öğrencisiyim onu da Kore Dili üzerine yapıyorum. Benim merak ettiğim bir konu var. Ben ingiliz dilini bitirince onun üzerinde yüksek lisans yapmak istiyorum ve korede yapmanın bana yardımcı olacağını düşünüyorum. İngiliz Dili için yuksek lisans yapmak istediğimi belirttiğimde bu burs kapsamına girer mi acaba ? Bunu çok merak ediyorum. Cevabınızı bekliyorum.
    İyi günler.
    :)

    YanıtlaSil
  53. Merhabe irem benim sormak istedigim soru şu ki heo yuksek lisans veya erasmus da genelde sosyal bilimler agirlikli ogrenciler oluyor yani ben fizik tedavi ogrencisiyim ve erasmus icin baktigimda pek fazla secenek goremedim bununla ilgili bi fikrin var mi yani saglik alani ile ilgili veya verebileceğin bir ornek? Bide sormam gerekn diger soru şu ki türkiyede gittigimiz kore dili kurslarinin da belgeleri puan olarak sayilir mi yani geçerli midir?

    YanıtlaSil
  54. İrem Abla,sen ingilizceyi ve Korece yi Nerede ve nasıl öğrendin.Bir de bunların hepsi için bu belgeler için ne kadar para ödedin?Bu yazıyı paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  55. İrem Abla,sen ingilizceyi ve Korece yi Nerede ve nasıl öğrendin.Bir de bunların hepsi için bu belgeler için ne kadar para ödedin?Bu yazıyı paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  56. Bir de başörtüsü sıkıntısı var mı bu soruları yanıtlarsan beni çok mutlu edersin

    YanıtlaSil
  57. Bir de başörtüsü sıkıntısı var mı bu soruları yanıtlarsan beni çok mutlu edersin

    YanıtlaSil
  58. merhaba irem benim sorum ortalamam yetmiş puana tekabül ediyor sence şansım var mıdır matematik bölümü için yaşım da 25 sıkıntı olur mu yaş :(

    YanıtlaSil
  59. Merhaba . Bende KOre de yüksek lisans düşünüyorum. Bi konuda bilgini almak istiyorum mümkün ise. Çocuk gelişmi okuyorum. Bu bölümden yüksek lisans yapabilir miyim ? Ya da hangi bölümlerden yüksek lisans mümkün ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  60. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  61. Merhaba irem öncelikle ortalaman 4 üzerinden 3.20 iken ingilizce sınavından kaç aldın yani başvurunda ingilizce var mıydı ? Korece yoktu dimi bir de makale ödül falan varsa koyuluyor ya sen de bu tarz şeyler var mıydı? Nasıl ikna ettin seçicileri sence neyine ikna oldular fotoğrafından düşündüğüm zeki olduğun gerçeği dışında farklı bi auran olduğu bence enerjinlede alakalı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. Sınıfa başlayacağım dokuz eylüle geçiş yapıyorum seçiciler üniversiteyede bakıyordur dimi çünkü okul önemli bir etiket ve senin okulun da çok yüksek eğer ingilizce sınavından iyi alırsam şansım yüksek olur mu ona göre 2 yıl ingilizce kasıcam istediğin üniversiteuyi nasıl seçtin hangi özelliklerine dikkat ettin

      Sil
    2. Son olarak diyelim bu sene 3ü bitirdim seneye de 4 ü üniversiteden mezun oldum ama yüksek lisans için ingilizcem kötü kursa gidemedim param olunca bir yıl kursa gidip daha sonra yüksek lisans için başvurabiliyor muyum yoksa hayır mezun oldun zaman kaybedemezsün mi diyorlar mezun olduktan sonra bir yıl geç başvurmam imkansız mı ya da kötü mü?

      Sil
    3. Bi son daha :) anlamadığım kore de üniversiteler pahalı ya yüksek lisans yaparken biz mi veriyoruz 15 bin falan ya hani ee böyle durumu olmayanlar okuyamıyor yani

      Sil
  62. Bende korede üniversite okumayı istiyorum türk parasıyla oranı para birimi nasl, eğitim nasıl bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  63. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  64. merhabalar irem hanım.Öncelikle sizi tebrik ediyorum.ben görsel sanatlar öğretmenliği mezunuyum ve kendı alanımda yuksek lısans yapmak ıstıyorum.oncelıkle ıng kursuna baslayacagım fakat korede yuksek lısans ıcın bolum brans hangı sıtelerden arastırma yapabılırım.bukonuda bılgı edınmek ıstıyorum. yardımcı olursanız cokk sevınırım. sımdeden tesekkur ederım

    YanıtlaSil
  65. Çin dili ve edebiyatı için korede yüksek lisans yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
  66. Türkiyede normal bir ünivetsite bitirirsek ve korece inglzce iyi bilirsek korede iş bulabilir miyim ? Yoksa yüksek lisans şart mı ? Bilgilndrrsmz svinirm

    YanıtlaSil
  67. İrem Merhaba;

    Kore'de yüksek lisans yapmak için Toefl veya benzeri sınav türlerinden belge istiyorlar mı ? İstemiyorlar ise orada ingilizce hazırlık yapabiliyor muyuz ? Bunun için de burs başvurusu yapılıyormu? Genel olarak bilgilendirme yapabilir misin rica etsem ? mail adresim, rahmandemir9@gmail.com
    Şimdiden teşekkür ederim. Başarılar.

    YanıtlaSil
  68. merhaba irem :) benim merak ettiğim şey burstan önce yüksek lisans programlarına nasıl kabul edildiğin. bursu alırsan ama yüksek lisans için herhangi bir okul tarafından kabul edilemezsen ne oluyor? şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  69. Merhaba öncelikle bursu kazanmanıza gerçekten ama gerçekten çok sevindim. Hayallerinizi gerçekleştirdiğiniz ve hedeflerinize bir adım daha yaklaştığınız ve bu sürede karşılaştığınız, bizim içinde ön bir bilgi sahibi olduğumuz bu süreci paylaşmanız gerçekten çok zarif. İzninizle aklıma takılan bir kaç soru sorucam. Bende Kore de yüksek lisans yapmayı düşünüyorum genetik bölümünü ingilizce okuyorum. Bu başvuru da herhangi bir üniversite kısıtlaması var mı acaba yoksa bursu kazandıktan sonra mı özel olarak üniversiteler ile yazışıyoruz ve kabul alıyoruz.? Yani demek istediğim burs çıktından sonra mı üniversiteler ile yazışıp kabul alırsak gidiyoruz ? Şimdiden teşekkür ederim zaman ayırdığınız için. Eğitim hayatınızda başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
  70. meraba irem hanım ben zeynep elif.bende yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorum. aslında aklımda italya-fransa felan vardı ama son zamanlarda komik gelicek belki size ama izlediğim kore dizilerinden etkilenmedim desem yalan olur. Etkilenmek derken şöyle bir şey aslında; korenin kültüründen, insanların yaşam biçiminden birbirlerine karşı olan o saygı anlayışlarından ve bunun gördüğüm kadarıyla neredeyse bir toplum düzeni haline gelmiş olması hoşuma gitti. İnternette birazcık araştırınca eğitimininde gayet iyi olduğunu gördüm ve bende neden yüksek lisans için gidiceğim yer kore olmasın diye düşündüm. bu sene dgs'ye hazırlanıp Allah izin verirse hemşirelik bölümüne geçmeyi istiyorum.Ve yurt dışı sınavlarına hazırlanırken(toefl, ielts felan) bir tık daha kolay olsun çalışabilmem diye mutlaka ingilizce hemşirelik eğitimi veren bir üniversiteye girmek için uğraşacağım. Size sormak istediğim ileride gerçekten kore de yüksek lisans yapabilmek için ben şimdiden yavaş yavaş buna hazırlanıyor olmak istiyorum. bu konudaki tavsiyelerinizi ciddi anlamda ciddiye alıp uygulayabilmek için elimden geleni yapacağım Allah'ın izniyle. Cevabınızı bekliyor olucam. Takipte kalıcam. Bu yollardan geçmiş biri olarak yardımcı olursanız gerçekten minnettar kalırım.Şimdiden teşekkürler. Allah'a emanet olun. :)

    YanıtlaSil
  71. Merhaba :) instagramdan mesaj attım fakat görmedin sanırım...(vikvik adım instagramda) Bu sene üniv.son sınıfım. Yüksek lisans için Güney Kore yi düşünüyorum okullar hakkında vs araştırma yaptım. Fakat çok umutsuzum yani istiyorum çok ama kafamda net olmayan çok şey var atılamıyorum. Bu yüzden biraz sorum olacak sana bana ulaşırsan gerçekten çok mutlu olurum. Kendine iyi bak, hoşçakal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabaaaa umarım hayallerinin peşinden koşmuşsundur, bende şuanda yüksek lisans hakkaında araştırma yapıyorum. sen neler yaptın, merak ettim? :)

      Sil
  72. merhabalar irem hanım son zamanlarda her aklımda geldiğinde blog'a bakıyorum acaba cevap gelmiş mi diye ama gelmemiş oluyor.Herneyse :) gerçekten bu sene okumaya devam edebilmek için hem dgs hem kpss'ye çalışıcam. Ve Allah'ın izniyle ikisini de kazanmayı hedefliyorum aslında. özellikle de hemşirelik bölümünü ingilizce okuyabilmeyi çok istiyorum çünkü bu koreye gidiş yolumun ilk adımı olucak. ama hala korkuyorum çünkü sizin anlattığınız bir sürü ayrıntılı bilgi istedikleri konusu var yorumlarda bir sürü farklı soru var. ve bunları her okuyuşumda bu istenenleri nasıl başarabilirim acaba diye kara kara düşünüp korkuyorum. Hemde çok korkuyorum. Ben bu kadar bilgiyi nasıl toplicam acaba diye. Ama yinede bu beni vazgeçirmiyor aksine daha çok istememe sebep oluyor :)) ve kore de yüksek lisans yada doktora yapabilme şansımı inşaAllah daha da arttırmayı başardığım zamanlarda bana korede yaşayan biri olarak yardımcı olur musunuz? tabiiki bunun zamanı geldiğinde bununla ilgilenen hocalardan da yardım alırım nasipse ama şuan zaten korede yaşayan ve bu yollardan geçmiş olan birinden yardım almak daha iyi olabilir diye düşünüyorum. buraya yazan herkesin dediği gibi sizi tanımasamda enerjiniz müthiş ve gerçekten sevdim sizi ve fırsat buldukça instagramdan da takip ediyorum sizi. ve her görüşümde işte korede yaşayan Türk güzeli bu diyorum.:)) kendinize iyi bakın Allah'a emanet olun :)) <3 <3 <3

    YanıtlaSil
  73. Irem merhaba oncelikle yazin icin tesekkurler kafamdaki bir cok soruya yanit oldu fakat sormak istedigim bir sey var ben universite birinci sinif ogrencisiyim muhendislik okuyorum aslinda dedigin gibi yuksek lisans dusunmek icin biraz erken sanirim ama istenilen sartlarda ortalama onemli bir etken oldugu icin nasil yuksek ortalama yapabilirim diye dusunuyoeum acikcasi etrafimdaki herks muhendislikte yuksek ortalama yapmanin cok zor oldugunu soyluyor bu beni biraz korkutuyor.Her yil sartlarin degisebilecegini soylemistin istenilen ortalama sinirinin degisme ihtimali var mi peki?

    YanıtlaSil
  74. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  75. Merhaba ben tıp öğrencisiyim korede yüksek lisans yapmak istiyorum. Öyle bir imkanım varmı? Ama maalesef korece bilmiyorum. Ne yapmak gerekir sizin önerilerinize ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  76. Merhaba İrem,
    inşaAllah hayallerinin bir kısmını gerçekleştirmiş ve şu an her yönden iyisindir. Ben sosyoloji üzerine Güney Kore'de yüksek lisans yapmak istiyorum ve bu istediğim bu yılın başından beri daha da yoğunlaşmakta. Uzun bir süredir araştırma yapıyorum ve bugün sizin yazınıza denk geldim ve bana umut oldunuz, sana çok ama çok teşekkür ederim. Seneye üniversiteden mezun oluyum, dil eksiğim var lakin bunu aşabileceğimi düşünüyorum.grup çalışmalarım var, bunun sebebi ise üniversitem. Hocalarım kişisel çalışmalara pek olanak sağlamıyor. Hala G.Kore'de misin? Neler yaptın, nasıl geçti, istediğin gibi mi geçti, bunların hepsini çok merak ettim ve seninle tanışmayı cidden çok isterim. Biraz fazla geç kaldım,üzgünüm:(

    YanıtlaSil
  77. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp bize ulaşın: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  78. Merhaba İrem ben sen YouTube da izliyodum bu yazıyı yeni görüyoeum çok teşekkürler öncelikle bzimle ayrıntılı bir şekilde paylaştığın için.Ben burda ünüversite okuyorum. Ama kendi bölümümden gtmek istemiyorum yutup videonda lise puanıyla alakalı birşey demiştin yani ben burda üniversite okuduğum halde korede lise puanımla baştan bir ünüversite okuyabilirmiyim senin kazanmış olduğun burs gibi birde baika bir bölümden yüksek lsans yapabilirmiyim korede.Seni takip ediyorum heryerden sjsksjsk. Başarılarının devamını diliyorum. Banada sen umut oşdun senn videonal kariılaştığımda mutlu oşdum bende yapabilirim dedim. Umarım bende s2nngibi olabilirim.

    YanıtlaSil
  79. Merhaba İrem Kore'deki üniversiteler güzel sanatlar bölümünde okuyan resim bölümü öğrencileri için burs veriyor mu? Bilgin var mı? Yüksek lisans için bursa üniversitenin kaçıncı yılında başvuru yapabiliyoruz?

    YanıtlaSil