9 Temmuz 2015 Perşembe

KGSP- 2

Vallahi tembelliğimden yazmıyorum.
Son iki senenin yoruculuğu beni bitirdi, o yüzden karpuz gibi yatarak büyümekle meşgulüm şu ara.
Merhaba!

Burs ile ilgili yazımdan sonra gelen mailler arttıkça arttı, büyüdü, dağ oldu. Hepsine keyifle ve elimden geldiğince cevap veriyorum. Birilerine yardımcı olabilmek benim için bir zevk. Fakat bir ricam var:
Henüz lise birinci sınıf, hatta lise yerleştirme sınavlarına bile girmemiş arkadaşlarımızın yüksek lisans sorularını fasit buluyorum. Üniversite birinci sınıf bile dört sene sonrasını düşünmek için çok erken değil mi? KGSP kuralları her sene değişiyor. Temelde istedikleri belli şeyler olsa da, jüriden tutun istenen belgelere kadar her şey değişebiliyor. Erken başlanması gereken şeyler belli. Dil öğrenmek, kendini geliştirmek vesaire... Burs için hazırlıklara son bir sene başlamak yeterli olacaktır. Bu nedenle dürüst olmak gerekirse, üniversite son sınıf olan veya doktora yapacak arkadaşların soruları benim için daha kıymetli.

"Ben Kore'de okumak/yaşamak istiyorum. Ne yapmam lazım?" diye sorular geliyor :D Bu böyle olacak iş mi? Bu sorunun tek cevabı olabilir mi? Ayrıca ülke değiştirmek göründüğü kadar kolay bir iş değil arkadaşlar. Her şeyi geride bırakıp bambaşka bir dünyaya göz açmak, oraya ayak uydurmak inanın dizilerdeki gibi olmuyor. Kore'de insanların gece 23:00'lere kadar çalıştığından haberdar değil muhtemelen çoğunuz. Ve Güney Kore'nin intihar oranı en yüksek ülke olduğundan da...
Her neyse, demek istediğim, bu işler öyle toz pembe değil ve yalnızca dizilerdeki gibi bir hayat istediğinizden dolayı Kore'ye gidip yüksek lisans yapılmaz. Orada da bir anlaşalım.

Kore'ye seyahat edin, mutlaka gidin. Kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir yer. Kariyer planlarınıza Kore'yi dahil etmek istiyorsanız onu da yapın. Ama Lee MinHo için Kore'ye gidilmez. :D Bu yüzden benden bu doğrultuda yardımlar isterseniz, ben de çok memnun olurum

Gelelim KGSP ile ilgili yeni bilgilere.

Asıl iş kazandıktan sonra başlıyor demişlerdi de inanmamıştım. Bursu kazandıktan sonra belgeleriniz Kore'ye gönderiliyor ve siz beklemeye devam ediyorsunuz. Önce NIIED tarafından bir elemeden daha geçiyor. (NIIED bursu veren kurum)
Bu süreç içerisinde mutlaka mailinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Yeni mailler göndermeniz gerekecek çünkü. Belgeleriniz NIIED onayından da geçtikten sonra (sahte belge varsa onaydan geçmeyecektir) başvururken seçmiş olduğunuz üniversitelere ulaşıyor. Sonra üniversitelerden haber bekliyorsunuz.
Kötü haber: Üç üniversitenin üçü de sizi istemezse burs hakkınızı kaybediyorsunuz. O yüzden heyecan hiç bitmiyor. Üniversitelerden mail veya telefon yoluyla cevaplar alıyorsunuz. Bazı okullar telefonla arayıp İngilizce/Korece bir mülakat daha yapıyorlar. Üç üniversite de sizi seçerse üçünden birisini tercih edip NIIED'ye tekrar mail ile bildiriyorsunuz. Bu sıralamaların hepsi size mail ile haber ediliyor. O yüzden her gün maillerinizi kontrol etmeniz gerekli.

Sonra hazırlık okuyacağınız okul size haber veriliyor. Hazırlık -yani bir yıllık Korece kursu- seçtiğiniz üniversitede ve Seoul'de olmuyor. Öğrencilerin Kore'yi daha iyi tanımaları için Seoul dışında bir üniversitede -eğer TOPIK 5level belgeniz yoksa- bir senelik Korece eğitimi almaları sağlanıyor. Bu üniversite herkese rastgele veriliyor.
Benimki Incheon'da Inha Üniversitesi mesela. Şanslıyım ki Seoul'e çok yakın ve büyük şehir. Ayrıca güzel bir üniversite çıktı.
Tabii herkese böyle olmayabiliyor. Bir kadın arkadaşımızın kötü şartlar yüzünden ilk sene kaçıp geldiğini duydum. (Bu arada kaçmak istediğiniz an, o ana dek size yatırılmış tüm parayı geri istiyorlar. Uçak bileti dahil. O yüzden Pledge'i imzalarken iyi düşünün buna hazır mısınız. Burs kesilme şartları çok ayrıntılı. Nefes alsanız burs kesilecek neredeyse)
Vize almanız gerektiğinde bu işlemi Ankara veya İstanbul'dan yapıyorsunuz. Tabii önce okulunuzun size 'davet mektubu' göndermesi gerekiyor. Bu mektup olmadan vize alamıyorsunuz.
Bu mektup da yine mail ile Pdf olarak gönderiliyor. Vizeyi alıp üniversitenize bildiriyorsunuz. Size uçak bileti almaları için bir takım yeni bilgiler istiyorlar. Onları da gönderdikten sonra uçak biletiniz alınıyor ve belirlenen günde Kore'ye intikal ediyorsunuz.
Havaalanından üniversiteye ait görevliler sizi karşılıyorlar ve yurda yerleştiriliyorsunuz. Daha sonra -binlerce sağlık testi göndermiş olmanıza rağmen- tekrardan sağlık testlerinden geçiyorsunuz. Kore'ye giriş çıkış yapmanız için göçmenlik bürosundan kart alıyorsunuz. Banka hesabınız da oluşturuluyor. Ve yeni hayata merhaba...

Başıma gelen bir talihsizlikten söz edip sizi de bu konuda uyarmak istiyorum.
Kesinlikle bursu kazandım -ya da kazanamam- diyerek önceden bilet almayın.

Aylardan aralık... Bursa başvurmayı düşünüyorum ama kazanacağımdan çok emin değilim. O yüzden işimi garantiye alıp gidiş-dönüş uçak biletimi almıştım. Üç aylık bir Kore seyahati gerçekleştirecektim. Ev kiraladım, kaporalar ödedim.. Bursu kazandım, her şey harikaydı. Erkenden gider iki ay tatil yapar sonra da okulum açılır diye düşünüyordum. Fakat aylardan haziran olduğunda işlerin rengi değişti.

Kore Hükümeti onlardan bağımsız hareket edilmesini istemiyor. Her şey planlanmış ve tüm dünyadan gelecek 700 öğrenci için sıraya konulmuş. Bunun dışına çıkmak yasak. Bu kuralı yıkmak için onlarca kişiyle görüştüm. Biletim yanacaktı. Yaz tatilim, hayaller, kapora.. Hepsi yanacaktı. Yalvar yakar bir şekilde NIIED'yi ikna etmiş olsam da iş vize almaya geldiğinde çıkmaza girdi. Uzun uzun anlatmayacağım ama özetle erken gitmek bursumu tehlikeye sokacaktı. Bu nedenle yaklaşık 4bin lirayı çöpe atmış oldum. Bununla birlikte yaz planlarımı da.
Bu nedenle sakın böyle hatalar yapmayın ve size ne deniyorsa dinleyin. Ben risk almıştım, battım. :D Ama giden diyoruz para olsun değil mi? Sonuçta en büyük hayalim gerçek olmuş, bir buçuk ay geç gideyim ne olacak. (bkz. züğürt tesellisi)

Kazandıktan sonraki aşamalarda da birçok mail alma gönderme, yeni yeni belgeler hazırlama işleri çıkıyor. Benim hala bitmedi daha geçici mezuniyet belgemi çevirtip notere onaylatacağım bu bana 200 liraya daha mal olacak. Sonra aynı işlem diploma için yapılacak. Bunun için ağabeyime vekalet vereceğim yine noterden, o da masraf. Çünkü ben burada değilken diplomamın okuldan alınması gerekiyor. Vize için Ankara'ya gittim yol parası, vesaire. Astarı yüzünden pahalı oldu bu işin, bittim vallahi bittim.

Artık yüzdük kuyruğundayız. Biz mağdur olduk böyle, yazalım bir yerlere de arkadan gelenlere kolaylık olsun bari.

Bu arada havalar çok sıcak, öğlen dışarılara çıkmayın. Benim gibi yatın klimanın altına, blogumu okuyun. Herkeslere sevgiler..
Görüşeceğiz!.

32 yorum:

  1. ingilizce elektrik mühendisliği okuyorum. bizim üniveritede son dönemi internship olarak tamamlıyoruz.yani bir dönem staj gibi ama normal işe girmiş ciddiyetiyle,zaten intern den sonra beğenirlerse işe de alıyorlar genelde böyle oluyor. acaba yabancı dilim ingilizce olarak korede internship ayarlama şansım ne böyle bir imkan bulabilir miyim. amacım internden sonra orda işe girmek. yüksek lisansıda düşündüm ama o biraz zor ihtimal ve en az 3-4 senemi alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa,
      Daha önce Korece'si iyi olmasına rağmen Kore'de İngilizce olarak staj yapmış arkadaşlar tanıyorum. Tahmin ediyorum ki İngilizce staj yapma imkanı bulabilirsin (yine de istediğin şirkete göre değişecektir bu durum).
      Fakat sonrasına çalışmak için kalmak tamamen şirkete bağlı, Kore'de yabancı çalışanlara pek yer vermiyorlar daha önce bundan bahsetmiştim. Kalabalık ve küçük bir ülke olduğu için kendi vatandaşları dahi iş bulmakta zorlanıyorlar. Bu nedenlerle bununla ilgili bir şey diyemiyorum maalesef.

      Sil
  2. merhabalar.ben bu yıl üniversitede 3.sınıfı bitirdim.seneye erasmus programı dahilinde polonya'ya gideceğim ve orda mezun olacağım.yüksek lisansımı güney kore'de yapmayı çok istiyorum.siz bursla hangi üniversitede öğrencisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben, Seoul ChungAng Üniversitesinde medya ve iletişim okuyacağım :)

      Sil
  3. peki bursunuz nasıl? yani ben %50 burs veriyorlar diye de duydum da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hayır. NIIED'nin verdiği (GKS-Global Korea Scholarship) ya da Korean Governments Scholarship (hepsi aynı şey), uçak biletin dahil, okul ücretin ve yurdunu karşılamakla birlikte, aylık harçlık da veriyor. Yani inanılmaz güzel bir burs.

      Sil
  4. Anlıyorum boşuna Endişe etmişim. Ben SNU de master yapmayı çok istiyorum ama sanırım biraz zor

    YanıtlaSil
  5. Merhaba irem abla ben su an 12. sınıfım ve seneye korede üniversiteye başlamak istiyorum ama ne yapmam gerektiği konusunda kafam biraz karışık. 2 yıldır korece kursuna gidiyorum korecedede ingilizcedede sıkıntım yok ama üniversite başvurulari, nasil yapilacagi hakkinda yeterli bilgim yok. Eğer bu konu hakkinda benimle paylaşabileceğin bilgiler varsa cok sevinirim. Kore'de güzel zamanlar geçirmeni dilerim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekim ayında kgsp lisansa başvurmanı öneririm ablacım. kore kültür merkezinin resmi sitesini takipte kal. birde topik belgesi edinirsen tadından yenmez.

      Sil
  6. Merhaba irem hanım diş hekimliği öğrencisiyim.acaba biz diş hekimliği ve tıpçı arkadaşlar için güney korede yükseklisans ve çalışma alanları var mı?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba irem hanım diş hekimliği öğrencisiyim.acaba biz diş hekimliği ve tıpçı arkadaşlar için güney korede yükseklisans ve çalışma alanları var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar :)
      çalışma alanlarını bilmiyorum ama diş hekimliğinden mezun olup burada yüksek lisans yapan bir arkadaşım var. Staj döneminin çok ağır geçtiğini biliyorum ama sonrasında daha keyifli hale geliyordur. Bu arada doktora olarak geçiyor ve 4-5 yıl gibi bir süre buradaki eğitim.

      Sil
    2. Ben de diş hekimliği okuyorum. 3.sınıf ım ve uzmanlığımı güney korede yapmak istiyorum. Bu istediğimi faaliyete geçirmek için atmam gereken ilk adım nedir?

      Sil
  8. Merhaba! Yazı için çok teşekkürler. En başta lisedekilere bir açıklama yapmışsın ama şunu sormak istiyorum. Bu KGSP lisans içinde imkân sağlıyor. Bir bilgin var mı acaba? Ya da çevrende KGSP'nin lisans programıyla gelen öğrenciler var mı? :')

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba nihayet blogundaki hemen her yazıyı okudum ve bu üniversite yazıların benim için cidden faydali oldu. Ben yüksek lisans değil lisans istiyorum tabi bir takım farklılıklar olacaktır ama ben burdaki okulu Kore de devam etmek istediğim için okuldaki hocalarımdan yardım alabilirim diye düşünüyorum bu süreçte. Yazın için çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı. Bir de sorum olacak.. sence başvururken hangi unileri tercih edelim tabi burs çıkması ihtimalinde. Çünkü senin dediğin gibi sadece 3 uni seçebiliyoruz ve hangi unileri seçersek kabul edilme ihtimalimiz artar?

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle merhaba..Blogunuzu yeni keşfettim ve gerçekten bilgi verici yazılar yazmışsınız bu yüzden teşekkürler:).Bende Medya ve İletişim bölümü 1.sınıf öğrencisiyim ve yüksek lisans için koreyi düşünüyorum şimdiden dil hazırlıklarına başladım.kore konusunda kararsızdım ama o güzel yazılarınız sayesinde kararım kesinleşti bu yüzden ayrıca çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  12. Öncelikle merhaba..Blogunuzu yeni keşfettim ve gerçekten bilgi verici yazılar yazmışsınız bu yüzden teşekkürler:).Bende Medya ve İletişim bölümü 1.sınıf öğrencisiyim ve yüksek lisans için koreyi düşünüyorum şimdiden dil hazırlıklarına başladım.kore konusunda kararsızdım ama o güzel yazılarınız sayesinde kararım kesinleşti bu yüzden ayrıca çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba irem abla;öncellikle lise 1 deyim ve şimdiden blogunuzu okuduktan sonra korece ve ingilizce ders almaya başladm korede uluslar arası ilişkiler okumak istiyorum... Bu bolumun bi avantaji varmidir sizce ve sizin blognuzu okurken hem korkuyorm��hemde eglenceli bitmeyecek haz gibi gelio korktugm ocin ingilizce ve koreceye agirlik verdm şimdiden yardimci oldgnz icin ve insanlara herkese bilgi verdgnz icin tesekkur ederz ����

    YanıtlaSil
  14. Merhaba irem abla;öncellikle lise 1 deyim ve şimdiden blogunuzu okuduktan sonra korece ve ingilizce ders almaya başladm korede uluslar arası ilişkiler okumak istiyorum... Bu bolumun bi avantaji varmidir sizce ve sizin blognuzu okurken hem korkuyorm��hemde eglenceli bitmeyecek haz gibi gelio korktugm ocin ingilizce ve koreceye agirlik verdm şimdiden yardimci oldgnz icin ve insanlara herkese bilgi verdgnz icin tesekkur ederz ����

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle yazınız için teşekkürler.Ben diş hekimliği bölümü 2.sınıf öğrencisiyim.Güney koreye geçiş yapmak mümkün mü baştan başlamak benim için sorun olmaz ancak okula girerkenki burs konusunu nasıl halledebilirim bu şekilde nasıl başvuru yapabilirim bununla ilgili pek fazla bilgi bulamadım ya da burssuz durumlarda tanıdığınız öğrenciler varsa tahmini ne kadara mal olabilir. Çok fazla bilgi istedim ama merak ediyorum gerçekten.Umarım bildiğiniz bir konudur.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Iyi şanslar hayatında mutluluklar dilerim ben lise 2 öğrencisiyim.şans uğur diye bişey vardır ya hayallerinden vazgeçme.Benim matematij öğretmenim de en büyük hayali kkredeyuksek lisans okumakmis.Ama annesi hastalığı yüzünden gidememiş,ama benim gitmemi çok istiyo kore kültür merkezinde öğretmeni varmış.hocasiyla konuscak bana yardimci olcak ben gidemedim batı sen git dedi ingilizce kursunada gidiyorum Hayallerinin pesinden koscaksin her şey için umut var.Allah büyüktür kendine iyi bak bilgilendirdigin için teşekkürler @iremciray @meralozkan ��

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba ben bişey sormak istiyorum.suan ben uçus harekat yöneticiligi okuyorum.korede havacilik ile ilgili bölümler hangi okullar da var Bir bilgin var mı acaba?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba ben bişey sormak istiyorum.suan ben uçus harekat yöneticiligi okuyorum.korede havacilik ile ilgili bölümler hangi okullar da var Bir bilgin var mı acaba?

    YanıtlaSil
  21. Ben 11.sinifim üniversitesite stajını Kore'de yapmak istiyorum bunun için hangi üni.gidicegime bağlı birşey varmi? Eğer olursa orda kalmak istiyorum

    YanıtlaSil
  22. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil

  23. Uçuş Harekat Yöneticiliği taban puanları 2020 açıklandı. Resmi veriler ışığında önlisans için hazırladığımız Uçuş Harekat Yöneticiliği başarı sıralaması 2019 ‘da ayrıca iki yıllık Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümü hakkında bilgi vermeye çalışmaktayız. Bunun yanında kontenjanlara da yer veriliyor. https://yksdestek.com/ucus-harekat-yoneticiligi-2-yillik-taban-puanlari/

    YanıtlaSil
  24. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp bize ulaşın: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  25. Bu Mayo Clinic'ten genel bir duyuru ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil