9 Kasım 2014 Pazar

"Senin dinin sana, benim dinim bana"

Arkadaşlar merhabalar,
Bugün yine en çok merak edilen konulardan birine değineceğim. Korelilerin dini inancı ne?
Orijinal inancı Şamanizm olan Kore’de Ateizm ve Konfüçyüslük de çok yaygın sevgili arkadaşlar. Konfüçyüslük nedir dediğinizi duyar gibiyim. Tanrısı olmayan bir din diyebiliriz. Daha çok felsefi bir inanış biçimi. Erdemlilik ve insanın kendi kendini yönetmesini temel alıyor. Onu da anlatırdım lakin hangi birini anlatayım şimdi, açınız araştırınız J
objektifime takılanlardan
Bunun dışında Budizm de Kore’de çok yaygın. Hatta günümüzde en yaygın din Budizm. Budistler de tapınaklarda ibadetlerini gerçekleştiriyor hatta koyu Budistler kampa girer gibi haftalarca tapınaklarda iman ediyorlar.
Bu inanışlardan sonra tabii ki Hristiyanlık geliyor. Mezhep olarak ise Protestanlık en yaygın olan. Zamanında cennetten arsa satan çakal din adamlarına isyan eden kesim işte bu Protestanlar. İnanışları daha çok İsa odaklı. Hz. İsa’nın tüm insanların günahlarını ödediğine inanıyorlar ve bunun için ona iman ediyorlar. Tanrı dedikleri de Hz. İsa.
Daha sonra yine sayıca yüksek bir orana sahip  Katolikler var. Müslümanlık, Musevilik gibi dinler en sonda geliyor. 
Kore’de çok fazla Müslüman yok.
Soruyorsunuz, yemeklerde domuz yağı var mıdır? Arkadaşlar, bilemeyiz. Domuz eti yemekten kaçınmanız kolay olabilir. Çok dikkat ediyorsanız fastfood da tüketmemenizi öneririm. Bizde nasıl hamburger etine hindi karıştırıyorlarsa onlarda da domuz mutlaka karıştırıyorlardır. Tavuk eti en garanti olur sizin için, ya da direk dana steak restoranlarına gidin –ama biraz pahalılar-. Bulgogi de çok lezzetli ve ucuz bir dana etli yemek. Bol bol yiyebilirsiniz.

Hadi et yemediniz dikkat ettiniz, ama hazır gıdaların içini hiç bilemezsiniz. Bazılarınız helal kesim mi etler? diye soruyor. Hele bunu hiç bilemeyiz. Türkiye’de bile. Ve dürüst olmak gerekirse, bu kadar ayrıntı düşünen biri için Kore’de yaşamayı düşünmek ütopyadan başka bir şey değil. İnce eleyip sık dokuyorsanız hayalperestliğin lüzumu yok, yaşayamazsınız. Bazı şeylere göz görmediği için gönül katlanacak.

Bana sorarsanız, Tanrı yağla, tuzla, çayla çorbayla uğraşamayacak kadar büyük. Canınızı sıkmayın. Ve bırakın herkes istediğine inansın. İslam ne diyor: Sizin dininiz size, benim dinim de banadır. Farklı dinden biriyle evlenmekten de korkmayın. İnsan olmak, kendi inanç şartlarını yerine getirmek ve karşısındakine karşı hoşgörülü olmak iyi bir kul olmak için yeterli. Hassas bir konu, çok da kurcalamıyorum. Sizi seviyorum. Hoşçakalın.

4 yorum:

  1. İrem ablacım senin de dediğin gibi hassas bir konu ancak belirtmek istediğim bir şey var. Hz Adem (as) ve Hz Havva nın da ilk imtihan edildiği nokta helal gıda noktasıydı. Haram olan tek lokma Onlara cenneti kaybettirmişti. Aşırıya kaçmadan, vesveseye yer vermeden helali sorgulamak müslümanın vazifesidir. İrem abla senin sıkı bir takipçinim. Ve seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ozur dilerim ama ben dindar biri olarak haklisiniz esiniz hristiyan olabilir ama onu hak yola iletip cennete vaad etmek daha guzel :)

    YanıtlaSil
  3. Ve dinler tanri ile ugrasmak drgil allah sadece namaz oruc kuran oku ve namaz kil der bukadar basit ve sorulariniz varsa cekinmeyin sorun cevap vermeyi cok isterim

    YanıtlaSil
  4. Agh bende sizin gibi Kore'ye gitmek isterdim. Sizin anlattıklarınızla az çok öğrendik ama gidip görmek her zaman daha makûl.

    YanıtlaSil